Partners | Schepen

De Wilde Vaart werkt samen met een groep betrokken schippers en werkgevers uit de nautische branche. Dit zijn binnenvaartschepen, charterschepen, bunkerstations, scheepswerven en meer. Zij staan ons met raad en daad terzijde en leveren werkervaringsplaatsen voor de deelnemers. Bij plaatsing van een deelnemer op een schip of nautisch bedrijf krijgt de schipper of werkgever een introductie in de methodische werkwijze van De Wilde Vaart. De deelnemer heeft op een schip zijn eigen slaapverblijf en leeft verder mee met de schipper en eventueel gezin. Meermaals per week is er contact met de begeleider van De Wilde Vaart, die het schip of bedrijf regelmatig bezoekt en de vorderingen bijhoudt.

Wat doen we?

Wat doen we?
De Wilde Vaart biedt een traject aan in twee stappen:

  1. In de eerste fase leren en werken op en vanuit de kadewerkplaats/schip van De Wilde Vaart.
  2. In de tweede fase doe je onder begeleiding werkervaring op bij
    één van de aangesloten beroepsschepen, scheepswerven of bedrijven. Toewerken naar diploma/ certificaat.

De werkplaats

Wanneer je bij De Wilde Vaart start, begin je met een leer-werktraject op de werkplaats en de schepen van De Wilde Vaart. Je leert daar veel over schepen, varen en de techniek en onderhoud van schepen. Je leert werkzaamheden als schilderen, metaal- en houtbewerken. En je leert de beginselen van goed zeemanschap, schiemanswerk, vaarreglementen en zeilen. Schiemanswerk is het knopen, vlechten en splitsen van touw en lijnen die aan boord van een schip worden gebruikt. Naast de nautische en ambachtelijke vaardigheden leer je ook hoe de gedragsregels zijn op het werk. Dat je goed uitgeslapen, fris en op tijd begint. Dat je de andere jongeren probeert te helpen en de sfeer goed houdt. Je leert hoe je samenwerkt, ook als je iemand minder aardig vindt. Je leert omgaan met een meningsverschil zonder dat er ruzie van komt. Kortom, je leert de kennis, vaardigheden en competenties om met succes aan het werk te gaan in de nautische wereld. Natuurlijk is er tussen het leren en het werken door, ook tijd voor ontspanning. Als het mooi weer is, ga je met de groep samen roeien of een andere sportieve activiteit doen. Bij slecht weer zoeken we activiteiten die binnen plaatsvinden.

Het leertraject

De Wilde Vaart werkt samen met opleidingsinstituut Edumar en Houtdatwerkt voor houtbewerking.

Naast het werken en leren op de kadewerkplaats en op een werkervaringsplaats, kun je leren om een diploma te halen. Dat vergroot je kans op een baan. Wij helpen je om te leren zodat je slaagt voor je examen.

Werkervaringsplaats op een aangesloten schip of nautisch bedrijf

Op de werkplaats heb je hard gewerkt en veel geleerd. Je bent naar de keuring voor de binnenvaart geweest en hebt je dienstboekje, nodig om te kunnen gaan varen. En het gaat steeds beter, je begint een echte zeeman of zeevrouw te worden. Dan is het tijd om onder de hoede van een schipper, en met begeleiding vanuit De Wilde Vaart, op een schip aan het werk te gaan. Dat kan een binnenvaartschip dat vracht vervoert zijn maar ook een zeilend charterschip of een vissersschip. Gaat dit goed, wordt de opleiding matroos aangevraagd en werk je toe naar je examen.

Behalve op een schip, is het ook mogelijk om werkervaring op te doen op een scheepswerf. Of bij een bedrijf dat scheepsonderdelen maakt. Of een bedrijf dat op een andere manier in de nautische wereld actief is. Voor iedereen is er dus wel iets dat bij hem past.

 

Wij hebben graag aanmeldingen van mensen zonder ervaring binnen het nautische. Wij starten dus graag met deelnemers zonder ervaring op schepen.  Het leven op een schip is de wereld in het klein. Aan boord is er een duidelijke structuur. Het is een gezonde leefomgeving. Werken op het water is stoer maar vergt ook een gevoel van veiligheid daarom heeft de schipper op een Binnenvaart Schip de eind verantwoordelijkheid en is hij de baas. Schipper heeft gelijk ook al is er ongelijk. Iedereen op het water werkt / leeft weet dit. Ervaart dat.  Het is een gegeven dat vanzelfsprekend is. Aan boord van een schip is er een duidelijke structuur. Aan boord ben je ook hard nodig. Daar is je toekomst. Een volwaardig lid van de bemanning waar je scheepsgenoten op kunnen rekenen. Het doel is om snel stappen te maken waardoor je leven weer structuur krijgt.

Wanneer je met succes werkervaring hebt opgedaan, ben je toe aan een betaalde baan. Wij helpen je met solliciteren op vacatures die er in de nautische sector zijn.

Zo start je een mooie (maritieme) loopbaan.

Succesvolle voorbeelden

Aan het roer

Tijdens tocht door Zaanstad oa langs Zaanse Schans) met ons eigen schip Excelsior, wordt een deelnemer gevraagd aan het roer te staan. “Geen denken aan, zo’n groot schip. Met al die bruggen!“ Gedaan alsof ik even snel iets moest doen en zei “pak snel het roer even”. Deelnemer overbluft, nam het roer. Al snel kunnen uitleggen hoe het sturen met helmhout werkt.

Door een brug laten sturen en nog één en…. nog één.  Wilde niet meer van het roer weg. In korte tijd iemand zien groeien, bloeien en scheut zelfvertrouwen krijgen. Dat is een heerlijk gevoel!

Je steentje bijdragen

Een deelnemer sliep regelmatig illegaal in een woning te Zaandam. Een pand waar veel drugs werd verhandeld en gebruikt. Het inzetten van het eigen netwerk van de deelnemer was geen optie meer.  Bij aanmelding gaf de man nog aan een beklemmend gevoel te krijgen van het continu verblijf op een schip. Hij had immers al in detentie gezeten. Nu een paar jaar later staat hij, bevordert vanaf matroos naar aankomend stuurman, aan het roer van een Binnenvaart  Vrachtschip en verdient hij meer inkomen dan de maatschappelijk werker die hem heeft verwezen. Een man of vrouw zonder perspectief kan de samenleving minimaal 1 ton per jaar kosten. Daar is voldoende onderzoek naar gedaan. Nu is het omgedraaid en draagt hij zelf zijn deel bij…